Økonomi

Folk investerer i deres boliger og bruger friværdien til at rejse

Danskernes friværdi stiger og det samme gør deres lyst til at rejse

Sommerhuse i dk

Der er ingen tvivl om at sommeren 2018 i Danmark var helt speciel for mange af os. Det gode vejr skabte rekorder i mange brancher, både for is producenter, læskedriks producenter, alle disse ting som vi forbinder med sol og varme sommerdage. Men også ejendomsmæglerne fik i 2018 lidt ekstra travlt, da salget af sommerhuse steg igen. Og efter at markedet ramte bunden i 2011 er sommerhussalget steget med 170%. Dette skyldes selvfølgelig det økonomiske opsving, og den friværdi dette har givet boligejere. Men også vejret i 2018 spås at have haft stor indflydelse på salget. Men også tyskere, svenskere, og nordmænd har fået øjnene op for de danske sommerhuse. Og dette har også været med til at øge efterspørgslen, og dermed også få priserne til at stige. Derudover har lavere skatter, og rejseomkostninger også betydet at der er større efterspørgsel på sommerhuse end tidligere. Hvis sommeren i 2019 byder på lige så godt vejr som den, i 2018 forventes priserne igen at stige på sommerhusene i Danmark. I 2018 oplevede man prisstigninger på helt op til 8% i Nordsjælland sidste år.

Friværdien i huset bruges på rejser

Folk er begyndt at se en fidus i at købe et sommerhus som en investering, men også så de kan leje det ud i de perioder de ikke selv benytter det og bruge lejeindtjeningen på enten forbedringer på huset, eller til selv at rejse. Og den øgede friværdi i huset gør, at folk nu har mulighed for at tage de store rejser de længe har drømt om. Derudover betyder øgningen i friværdien også, at man pludselig kan invitere familien med på rejsen. Og når folk kan se at de forbedringer de har lavet på huset pludselig, betaler sig har de også en større tendens til at forbruge disse penge. Og i takt med at priserne på rejser og flybilletter er dalet, kan folk også bedre forholde sig til at betale for større rejser, eller rejser med flere deltagere. Og med de stigende hus- og sommerhuspriser har danskerne altså også i større grad end tidligere valgt at prioritere deres familieliv, rejser, og oplevelser over at have et hus med unødvendigt høj friværdi stående. Vi bliver hele tiden mindet om, at vi skal huske at leve mens vi kan og en stor opsparing ikke er noget værd uden noget at bruge den på, eller nogen at bruge den med.

Den gode sommer i Dk
Den gode sommer i Danmark har betydet, at flere har valgt at de i stedet for at rejse vil bruge deres tid og penge i sommerhuset. I stedet for en tur til Mallorca har de måske valgt at investere i nye træterrasser og vinduer til huset eller sommerhuset. Snakken om den globale opvarmning har givet danskerne fornyet håb om lange varme somre i det danske land. Dette betyder at folk er mere villige til at investere i deres sommerhus, fordi at de forventer at komme til at benytte det endnu mere end de tidligere har gjort. Det gode vejr har også sat priserne i en positiv retning for sælger, og med forventning om en forsat stigning i sommer-og helårshuse tør folk nu bruge flere af deres penge på rejser og istandsættelser en f.eks. dengang finanskrisen blev varslet. Dog er folk stadig mere påpasselig med deres penge, end de var før krisens start i 2008.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *