Guides

Pas på solens stråler – 3 råd til at passe på dig selv i sommerferien

Hvis der er noget som vi danskere elsker, så er det sol og sommer. Sol er desværre også en af de store syndere, når det gælder den hyppigste kræftform som er hudkræft eller modermærkekræft. Vi guider dig til at passe på huden i sommermånederne eller på ferien.

Skygge, solhat og solcreme

Den har vi alle nok hørt på et eller andet tidspunkt. Skygge, solhat og solcreme er nødvendigt for mange ariske danskere, specielt i sommermånederne mellem klokken 12 og 15 om dagen. En solhat kan sagtens være moderne og trendy at gå i. Lige nu hitter kasketten og bøllehatten hos den yngre aldersgruppe. Ellers er det vigtigt at du sørger for at få en masse vand, og skygge i løbet af dagen. Hvis du bruger solcreme i Danmark, er det vigtigt at du bruger mindst faktor 15 i Danmark og faktor 30 når du rejser syd på. Gå efter en vandfast solcreme, uden parfume og parabener. Så er du klar til solens kraftige stråler.

 

Hvorfor skal man passe på solens stråler?

Nogle gange er det nemmere, at bruge energi på at passe på sig selv, når man får udpenslet faren ved at være for meget ude i solen, uden at beskytte sig. Derfor skriver vi om konsekvenserne af for meget sol.

  1. Kræft i huden. Hudkræft er et af de mest hyppige kræftformer i Danmark. Der er to slags kræft i huden, der er den almindelig hudkræft og så er der modermærkekræft. Begge er oftest forårsaget af solen, faktisk har forskningen fundet ud af, at op imod 90 procent af alle hudkræftramte, er grundet solens stråler. Hudkræft er dog den kræftform som mindst dør af. Modermærkekræft er derimod en af de farligste og er en meget aggressiv kræftform.
  2. karsprængninger. Du har måske selv nogen eller har set nogen med små, røde blodkarsprængninger. Blodkarsprængninger er sjældent til gene, udover at være synlige. De kommer med alderen og ses ofte hos kvinder over 30 år. Blodkarsprængninger kommer af for meget sol og vind og vejr. Hvis du er den forfængelige type, er det derfor vigtigt at beskytte sig mod solens stråler. Hvis du er så uheldig at eje et par karsprængninger, er der hjælp at hente hos de forskellige skønhedskirurger.
  3. læderhud. De to udefrakommende faktorer som er med til at du ældes hurtigere, er cigaretter og solens stråler. Så hvis du lider af forfængelighed, så overvej at bruge solcreme inden du bliver rød og husk skyggen og solhatten.

 

Fordelene ved solen

Dermed sagt er solen ikke kun negativ, for befolkningen som bor her i norden. Det er en af vores største kilder til D-vitamin, som gør at vi bliver mere friske. Man siger 15 minutter om dagen, er nok til at give dig nok D-vitamin for dagen. Solen gør os gladere, mere friske og også mere liderlige. Det virker positivt på humøret, og mange mennesker (inklusiv dem med depression) kan mærke en bedring om sommeren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *